Dimulakan dengan...

Photobucket

Thursday, March 17, 2011

:: anda mungkin tidak tahu (part 1) ::

Stumble
Delicious
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Wuzzup!!! hari ni aku rajin membaca memandangkan aku xda mood nak bercakap atas sbb tekak ku yg cakitt..hehe, mmg pun aku rajin membaca muahaha. Tgh2 seronok membaca aku jumpa info2 yg mangkin korg x tahu dan honestly aku pun x pnh tahu sbnrnya..hihi..tahu sikit2 jelah ikut logik, p yang hakikatnya msh 50-50. apapun dgn perkongsian ilmu macam nie, mungkin kita boleh tingkatkan confident bahawa kita TAHU...jommmm, ketahui.. 
 

1. Ikan paus kehilangan gigi lebih dari 6000 batang setiap tahun, dan gigi barunya tumbuh dalam waktu 24 jam.

2. Zirafah dan tikus bisa bertahan hidup lebih lama tanpa air dari pada unta.

3. Semut dapat mengangkat beban 50 kali daripada berat tubuhnya sendiri.
 
WOW!!! semut bina badan..hikhik
4. Pengisytiharan Kemerdekaan Amerika ditulis diatas kertas marijuana.

daun marijuana korg proses jd kertas yee..

5. Titik diatas huruf i disebut ‘title’.

6. Lidah zirafah panjangnya lebih kurang 50 cm.

panjangnyooo lidah

7. Rata-rata kita bicara 5000 kata tiap hari (walaupun 80% nya kita bicara pada diri sendiri).

8. Setiap orang, termasuk kembar seiras, cap jari dan tekstur lidahnya tidak ada yang sama.
 
9. Titik merah pada logo 7-Up berasal dari penciptanya yang bermata Merah dan albino.

serammm nye mata merah..huhu
10.  Lelaki kehilangan 40 helai rambut setiap hari manakala wanita sebanyak 70 helai.

11. Unta mempunyai 3 kelopak mata.
 
12. Coklat dapat membunuh anjing kerana ia dapat mempengaruhi jantung dan susunan sarafnya.

nyam3..sedap! tp bahaya pd anjing..kucing lak??
13. Tanpa kehadiran air liur di dalam mulut, kita tidak dapat merasa makanan.
 
14. Kuku di tangan tumbuh 4 kali lebih cepat daripada kuku di kaki.

15. Hampir semua lipstik mengandung sisik ikan.

ntah sisik ikan apa lah ekk dlm lipstik??
16. Berat kepala bayi yang baru lahir hanyalah 1/4 dari berat tubuhnya.

17. Kalajengking boleh dibunuh dengan menyiramnya menggunakan cuka. Ia akan marah dan menyengat dirinya sendiri.

18. Jika bersin terlalu kuat boleh meretakkan tulang telinga. Jika mencuba menahan bersin, boleh mengalami pecah pembuluh nadi di kepala serta leher dan terus mati . Jika mata dipaksa terbuka di saat bersin, bola mata kita boleh melompat keluar.
 
19. Nama negara Filipina adalah berasal dari nama Raja Phillip.
 
20. Saudi Arabia berasal dari nama Raja Saud.

rasanya tok Raja Saudi, lak mek nanyak Pak Google


pssssttt : stakat ni dlu ye, nnt kita study lagi kenali info2 menarik dunia d n3 akan dtg...dh baca 2, sharelah kat kwn2. leh bt kuiz gak..hahax

3 comments:

SYANI said...

bagus... bertambah ilmu pengetahuan.

SYANI said...

bagus... bertambah ilmu pengetahuan.

eyana ~_* said...

SYANI ~ thanks akak..hehee^^